top of page

הגברת מחוברות עובדים במגזר הציבורי | יניב אלטרס

הקדמה:


בסדרת פוסטים זו אשתף איתכם את הרציונל והעקרונות לקידום מחוברות עובדים במגזר הציבורי בעידן הנוכחי, אתאר את ההבדלים המהותיים בין המגזר הציבורי לפרטי, ואציע דרכי פעולה מעשיות לקידום מחוברות עובדים במרחב הציבורי.

בסדרה אנסה לתרגם רעיונות מורכבים ומושגים אקדמיים לכלים פרקטיים שכל מנהל יוכל ליישם בארגונו.


חלק 1: מחשבות על מחוברות עובדים במגזר הציבורי


לאחרונה, במסגרת תהליך ייעוץ שאני מלווה ברשות ממשלתית גדולה, אחת הלקוחות שלי הציבה בפניי אתגר מרתק: לנסח כמה עקרונות מרכזיים שמנחים אותי (ויובילו אותם) בכל הקשור להעמקת מחוברות עובדים במגזר הציבורי.


מה שהחל כשיחה ממוקדת, התפתח לסדרת פוסטים חדשה.


בסדרה זו אפרוט את העקרונות, אבחן אותם דרך עבודותיהם של מובילי המחקר בניהול והתנהגות ארגונית, ואחלוק טיפים מעשיים ליישום - חלקם במסגרת הדרכות ארגוניות וחלקם מחוצה להן. כל זאת בתמציתיות, בהירות ובשפה נגישה לכולם.


למה מחוברות עובדים חשובה כל כך?


זה אולי נשמע מובן מאליו לרבים מכם, אבל חשוב להניח בסיס משותף לדיון...

מחוברות עובדים במגזר הציבורי היא קריטית כי השפעתה על איכות ויעילות השירותים הציבוריים היא עצומה.

בסופו של יום, היא משפיעה ישירות על השירות שאנחנו מקבלים כאזרחים ועל איכות חיינו.

עובדים מחוברים מונעים ממוטיבציה גבוהה יותר, מחויבים ומושקעים בעבודתם, וכתוצאה מכך - מספקים תוצאות טובות יותר לציבור שהם משרתים. כלומר, לנו.


מדוע מחוברות חשובה במיוחד במגזר הציבורי?


בלי שמץ של ציניות - לעובדי המגזר הציבורי יש לרוב תחושת שליחות ומטרה עמוקה, והם מונעים מהרצון להשפיע על הקהילה. כשהם חשים מעורבים ונתמכים על ידי הארגון, הסיכוי שיספקו שירות איכותי עולה משמעותית.

עובדים מחוברים פרודוקטיביים יותר, מה שמשפר את יעילות ואפקטיביות השירותים הציבוריים. בנוסף, הם פחות נוטים להישחק - וכולנו יודעים שהשירות הציבורי כרוך בשחיקה רבה, אותה אנו שואפים לצמצם, עם משאבים מוגבלים יחסית למגזר הפרטי.


עובדים מחוברים נשארים בארגון לאורך זמן, מה שמפחית עלויות גיוס והכשרה. כן, גם המגזר הציבורי מתמודד עם אתגרים בשימור כישרונות, לא לדבר על קשיים בגיוס...

והנקודה שאני רוצה להדגיש במיוחד: עובדים מחוברים מקיימים אינטראקציות חיוביות יותר עם הציבור, מה שתורם לבניית אמון במוסדות ציבוריים.


חשוב להבין - האינטראקציה בין משרת ציבור לאזרח היא דו-כיוונית. משרת הציבור לא רק מספק שירות אלא גם מקשיב, אוסף ומקבל מידע מהציבור, שעשוי לתרום לשיפור תקנות ושירותים בעתיד. ככל שהאינטראקציה חיובית יותר, כך מתנהל שיח מכבד, פתוח ומעשיר לשני הצדדים.


מה מבדיל בין המגזר הציבורי והפרטי?


ישנם הבדלים משמעותיים בין המגזרים שמשפיעים על מחוברות העובדים:

במגזר הציבורי, המוטיבציה נובעת פעמים רבות מתחושת שליחות והרצון להשפיע לטובה על הקהילה, להבדיל מתמריצים כספיים שמניעים חלק גדול מהמגזר הפרטי (גם כי אלה לא תמיד זמינים במגזר הציבורי...).

התרבות הארגונית במגזר הציבורי מדגישה לרוב עבודת צוות, שיתוף פעולה ושירות לקהילה, בעוד שבמגזר הפרטי הדגש הוא יותר על ביצועים אישיים ותחרותיות.


סגנון הניהול בארגונים ציבוריים נוטה להיות היררכי ובירוקרטי יותר, בעוד שארגונים פרטיים לרוב גמישים וזריזים יותר.


לארגונים במגזר הציבורי לעיתים אפשרויות מוגבלות יותר לסידורי עבודה גמישים, כמו עבודה מרחוק או משרה חלקית, בשל אילוצים רגולטוריים.

למרות ההבדלים, עקרונות רבים של מחוברות עובדים חלים על שני המגזרים: הצבת מטרות ברורות, מתן משוב ותמיכה שוטפים, וטיפוח תרבות של למידה מתמדת (ועל כך עוד נרחיב בהמשך...).


איך מגבירים מחוברות עובדים בשירות הציבורי?


הנה כמה דרכים אפקטיביות שיכולות לסייע:


טפחו תרבות עבודה חיובית ומכילה – עודדו תקשורת פתוחה, הכירו בתרומות העובדים ותגמלו אותן, וספקו הזדמנויות לפיתוח מקצועי וצמיחה אישית.

עודדו שיתוף פעולה ועבודת צוות – צרו הזדמנויות לעובדים לעבוד יחד, לשתף רעיונות ולקדם שיתופי פעולה בין מחלקות ויחידות שונות.

אפשרו עבודה משמעותית – עזרו לעובדים להבין כיצד תפקידם משתלב בתמונה הרחבה וההשפעה שיש לעבודתם על הארגון, הקהילה, האזרח והמדינה.

פתחו תחושת בעלות על המשימה – עודדו עובדים לקחת אחריות על עבודתם ואפשרו להם אוטונומיה בקבלת החלטות ופתרון בעיות, למרות אילוצי הרגולציה. זוהי המשימה שלכם, מנהלים!

קדמו איזון בין עבודה לחיים – חשבו על דרכים ליצור סידורי עבודה גמישים, כמו עבודה מרחוק או שעות גמישות, למרות האתגרים. זכרו שעובדי המגזר הציבורי מודעים היטב למתרחש במגזר הפרטי, והם חוו עבודה היברידית בתקופת הקורונה...

בקשו משוב מהעובדים – יצרו הזדמנויות קבועות לקבלת משוב מהעובדים. זה מחזק את תחושת ההקשבה וההערכה, ומסייע לזהות תחומים הדורשים שיפור.

השקיעו בפיתוח אנשי הצוות – אפשרו הזדמנויות להכשרה ופיתוח מקצועי. זה מעצים את תחושת הסיפוק והמעורבות של העובדים, ותורם לארגון בדרכים שאולי לא שיערתם...


עד כאן לפוסט הנוכחי. בפוסטים הבאים אנתח את הכיוונים הללו לעומק, אבחן מה מומחי הניהול המובילים בעולם אומרים עליהם, ואציע טיפים נוספים ליישום בשטח.


יניב אלטרס- יועץ ארגוני
יניב אלטרס- יועץ ארגוני

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page